11 minus, nooo!

Blää när jag gick upp var det mer än 11 minusgrader. Kanske man skulle maila runt till massor av rika araber i oljeläderna och fråga om de kan skicka hit ett uppvärmt ridhus? Hade varit så skönt att bara kunna ha en möjlighet att kunna motionera hästarna lite även om de säkert hade tröttnat på ridhus. Det hade jag med, hihi. För hade egentligen tänkt att jag skulle skritta ut på Phiis idag om det inte var för kallt, Men själv tycker jag nog att 11minusgrader är lite i kallaste laget. Vi i skåne är inte vana vid den här kylan.


Har ni lite att göra kan ni kolla in en kompis till mig, hennes blogg. www.formone.blogg.se det senaste inlägget om "tävlingshets" var riktigt bra skrivit. Jag håller med henne fullständigt att man inte ska tävla varje helg då det sliter otroligt mycket på våra hästar, även om man tävlar låga klasser.

Själv tävlar jag MAX 2 ggr i månaden och oftast blir det inte ens det. Fellow som var fyra år förra året gick tre tävlingar på hela sommaren. Jag fårstår heller inte de som hopptränar en gång i veckan. Visst det är skillnad om man precis fått en ny häst och man ska lära känna varandra under en kort tid, men de som har haft sin häst sedan bebis och fortfarande tränar varje onsdag varje vecka förstår jag inte, kan också vara ett undantag om hästen varit skadat och behöver byggas upp lite varje vecka.

Om jag ser till mig själv och Lucky så kan vi båda hoppa hinder och därför tränar vi som mest varannan vecka, men det är sällan det blir så. Brukar bli en gång var tredje vecka istället. Det finns en lite skillnad om man har en häst som är 4-5år, då tycker jag att man kan hoppa varannan vecka eftersom att det handlar om utbildning och utveckling av hoppandet. Men när hästen väl har "lärt sig"/förstått hur hoppningen fungerar finns det andra sätt som förbättrar resultaten på tävling. Tex. så spelar det ingen roll hur mycket man hopptränar om hästen inte har de konditionen som krävs? Istället för att hoppträna kan man då köra iväg till en galoppbana eller rida i skogen. För de hästar som aldrig fått uppleva detta(och ja, det finns hästar som ALLTID går i ridhus och harvar) blir detta som en slags lek, väldigt många hästar älskar den här typen av träning.

Själv rider jag otroligt mycket ut med mina hästar för jag anser att det man kan göra i ett ridhus när det gäller markarbete, så kan man lika gärna göra samma typ av övningar utomhus i skogen till exempel. Och då slipper man det ständiga slitaget som man alltid får när man rider på volt/böjtspår. Ett tips för er som tror att ridhusridandet är det absolut bästa kan läsa artikeln om Whitaker i hippsonmagasinet, Whitaker har under en lång tid använt sig av naturen och man kan ju se hur fräscha hästar han haft?

Måste bara tillägga att jag också hopptränar haha så ni inte tror något annat, jag försöker bara ha ett syfte med min träning, tillexempel om jag känner att jag hoppade lite för lite trekombination och att jag tror att det ska komma i helgens klasser, eller så kanske jag behöver träna att komma på lite större distanser osv.. Ni förstår nog :)

Sen finns det ju alltid olika åsikter om saker och ting, men det här är vad jag tycker. Tack och hej, love Linn.


Kommentarer
Postat av: Louise

Tack Linn, vad kul att du gillade inlägget! Har läst ett antal bloggar nu och jag blir faktiskt mörkrädd av vad jag läser. Jag skulle bara vilja skriva en kommentar, men jag vill inte det. Folk kan inte ta konstruktiv kritik.

Gillar du blogg strak förresten :)

2010-01-07 @ 11:09:10
URL: http://formone.blogg.se/
Postat av: Jennie

Min häst är ett exempel på en häst som alltid gått inom 4 väggar tills vi fick honom... Det är tragiskt.. Och han är 12, snart 13...

2010-01-07 @ 11:27:16
URL: http://dresssyrryttaren.blogg.se/
Postat av: Sabina :)

Som du säger linn! En häst som kan det man håller på med behöver inte harvas varenda vecka. Om jag ska vara riktigt ärlig, så Halle, han hoppade jag bara lite själv någon dag innan tävlingen, så jag kände att han var fit for fight. Hoppträna honom egentligen lite för lite om man tänker vilka klasser jag tävlade med honom! Men han kunde sin grej o jag ville inte slita ut honom. Och han har ju hållt också.. sen klart, en jäkla skillnad på yngre hästar som man kanske som du säger, erfarenhet o utbildning, som behöver kanske regelbunden träning! :)

2010-01-07 @ 16:03:54
Postat av: Linn Skjetne

Eller hur Sabina, då förstår du precis hur jag menar, skönt! :)

2010-01-07 @ 17:15:44
URL: http://linnskjetne.blogg.se/
Postat av: Ida

Du är jävligt smart Linn ;)

Håller med!

2010-01-07 @ 18:26:04
Postat av: Svar till IDA

Tack Ida, glad att det inte bara är jag som tänker så :)

2010-01-07 @ 19:59:44
URL: http://linnskjetne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0